Hvis du står og skal have et nyt tag, er det en god ide at danne dig et overblik over alle de forskellige muligheder der er, før du tager en endelig beslutning. Et tag er ikke bare et tag, og alle tage passer ikke til alle typer huse. I denne lille guide kan du danne dig et overblik over de fire mest almindelige typer tag du kan vælge, hvis du skal have nyt tag, nemlig: tegltag, eternittag, betontag og ståltag.

Hver af de fire typer tagbelægning har forskellige egenskaber, som du bør kende og vurdere, før du vælger nyt tag. Der er en del forskellige ting, du skal tage hensyn til, når du skal have nyt tag. Ud over pris og holdbarhed er det også vigtigt at se på farver og detaljer, da dette har stor betydning for husets æstetiske udtryk.

Nyt tegltag
Hvor hustagene i Danmark før i tiden var domineret af røde teglsten, fås teglene i dag i et hav af farver og former. Tegltage har været kendt i Danmark siden 1100-tallet, hvor næsten alle mange kirker, slotte og herregårde havde tegltag. Dengang blev leret brændt til tegl, og først i 1800-tallet begyndte man at fremstille teglstenene på maskine. Man kan altså sige, at tegltag er en del af en gammel, dansk byggeskik. Nogle vil endda kalde det et ”nationaltag”, da det stort set ikke har ændret udseende i flere århundreder, og stadig er blandt de mest benyttede tagdækningsmaterialer, når man skal have nyt tag.

Skal du have et nyt tegltag, har du at gøre med et helt igennem solidt naturprodukt, der kun bliver smukkere med tiden. Der skelnes normalt mellem to hovedtyper teglsten: vingetagsten og falsteglsten. Derudover findes der et væld af special-tagstenstyper.

Du kan få tegl i et hav af farver når du skal have nyt tag – men husk på at vælge en farve der passer til huset. Du kan også vælge at få din tegl i en glaseret model, men her skal du huske at tænke over, om genskæret fra tegltagstenene vil kunne genere naboen, da de har et stort genskin.

Du skal også vælge hvilken overflade teglstene til et nyt tag skal have, og her kan du vælge imellem almindelige tagsten, blådæmpede tagsten, engoberede tagsten eller glaserede teglsten. Priserne på de forskellige teglsten varierer meget, på grund af den store konkurrence på markedet.

nyt tag

Nyt eternittag
Ved at vælge et nyt eternittag, får du et tæt og robust tag, der er modstandsdygtigt over for mos og alger, og som derfor kun kræver begrænset vedligeholdelse. Et nyt eternittag er udarbejdet af naturlige og miljøvenlige råmaterialer. Det er en af de nemmeste tagtyper at montere, det kræver minimal vedligeholdelse og det har en levetid på ca. 20-25 år. Et eternittag med bølgeplader er populært til både nybyggeri og renovering, blandt andet fordi det kan anvendes på tag med hældning ned til 14°.

De to mest almindelige typer eternittag består af enten bølgeeternit og skifereternit, men du kan vælge mellem mange smukke farver, overflader, formater og profiler.

Nyt ståltag
Ved at vælge et ståltag, når du skal have et nyt tag, vil du få at gøre med en af de nemmest monterbare typer tag, da det kan monteres direkte oven på det gamle tag. Et nyt ståltag er især en god løsning, hvis du skal have et nyt tag på enten laden, huset, skuret eller sommerhuset.
Man kunne måske tro, at et nyt ståltag vil larme forfærdeligt, men det er faktisk en af de største skrøner. Et ståltag larmer ikke mere end andre typer tag.

Det er en af de billigste tagtyper der findes, og det kan fås med mellem 5 og 40 års garanti.

Nyt tag med betontagsten
Vælger du at få et nyt tag af betontagsten, så får du et der minder om et tegltag (og med lige så mange farve- og udformningsmuligheder), bare lidt billigere. Betontagsten ligner de klassiske tegltagsten, og er særligt populære ved nybyggeri og renovering. Man begyndte at lave betontagsten tilbage i midten af 1800-tallet, i manglen på lertegl.

Betontagsten består af sand, vand og cement, og de har samme form som almindelige tegltagsten. Et nyt tag af betontagsten holder normalt op til 50 år.

Du kan læse mange flere gode råd på www.compara.dk.